Azerbaijan

Azerbaijan – Ţara focului

 

Azerbaijan este o republică la Marea Caspică, o națiune bogată în petrol și care se bucură de o importanţă strategică esențială în puterea geopolitică din Caucaz. Datorită locației, Azerbaijan a fost o poartă spre est și vest, iar țara era un punct de oprire important pe Drumul Mătăsii. De-a lungul secolelor, Azerbaijan a fost încorporat în majoritatea imperiilor regionale, inclusiv rusesc, turc și persan.

 Având uimitorii Munți Caucaz la nord, văi cu vegetație luxuriantă la sud și întinderi mari semi-aride la mijloc, Azerbaijan este o țară frumoasă, cu un peisaj superb, deși a rămas practic un mister pentru călătorii moderni.

 

 

Principalele atracții turistice 

 

Urmăriți dansul flăcărilor la Yanar Dag (muntele de foc), la scurtă distanță de Baku, unde rezervele subterane de gaz crează un zid de foc înalt de 10m.

Achiziționați obiecte rare din cupru, în orașul persan montan Lahic. Aici vă așteaptă trasee pentru drumeții, o arhitectură încântătoare și peisajul alpin.

Descoperiți religia lui Zoroastru la Templul de Foc Ateshgan din Surakhany.

Descoperiți satul montan Xinaliq, unde veți găsi un grup etnic unic, format din 1.000 de tați care păstrează limba, obiceiurile și tradițiile originale.

Faceți un tur al peninsulei Abshron, dincolo de Baku și explorați fortărețele din secolul XIV construite de Shirvanshahs. Cele mai bine conservate construcții se află la Ramana, Nardaran și Mardakan.

Explorați Iceri Seher, orașul cetate Baku. Străzile înguste, casele vechi și mulțimea de moschee reprezintă orașul de dinainte de boom-ul modern din secolul XX.

Suiți treptele în spirale multiple din Turnul Fecioarei, ce are vedere spre Marea Caspică.

Vizitați vulcanii noroioși din Qobustan și vedeți pietroglifele din Epocă de Piatră și de Bronz, într-o excursie de o zi din Baku.

Descoperiți Sheki, unul dintre cele mai frumoase orașe din Azerbaijan, așezat într-un peisaj montan și care conține multe mânăstiri și caravanseraiuri din secolul XVIII.

 

 

 

 

 

 

Gastronomie 

 

Bucatele de zi cu zi constau în special din pâine, cereale, fructe și legume. Ca o gustare între mese, locuitorii mănâncă bucățele de fructe înmuiate în iaurt. Bucătăria specifică reflectă influențele rusești, cu accent pe pâine, cartofi și varză. Băutura tradițională este ceaiul negru cu cuburi de zahăr. Localnicii sunt niște gazde desăvârșite ce adoră să aibă invitați la masă. Cina poate dura și trei sau mai multe ore.

 

Istorie 

 

Nordul Azerbaijanului era numit Albania din Caucaz în timpuri antice. În această zonă au avut loc multe conflicte între arabi, cazaci și turci. După secolul XI, teritoriul a intrat sub dominația turcilor, devenind un centru al religiei șiite musulmane și a culturii islamice. Teritoriul Azerbaijanului sovietic a fost "achiziționat" de Rusia de la perși, prin Tratatul de la Gulistan din 1813 și Tratatul de la Turkamanchai din 1828. După revoluția bolșevică, Azerbaijan și-a declarat independența de Rusia, în mai 1918. Republica a fost cucerită de Armata roșie în 1920 și anexată Republicii Socialiste Sovietice Transcaucaze, în 1922. După căderea Uniunii Sovietice, în 1991, Azerbaijan și-a declarat independența.

 

Din 1988, Azerbaijan și Armenia se luptă pentru enclava de la Nagorno-Karabakh. Majoritatea enclavelor sunt locuite de armeni creștini care vor să se separe de populația musulmană și să se alăture Armeniei. Războiul a izbucnit în 1988, când Nagorno-Karabakh a încercat să se alipească Armeniei. Când s-a ajuns la un acord de pace în 1994, războiul făcuse deja 30.000 de victime. Statutul final al Nagorno-Karabakh încă nu este stabilit.

 

Țara speră să scape de dificultățile economice prin investiții străine în resursele de petrol ale Azerbaijanului, care sunt estimate la o valoare de milioane de dolari. Din 1994 s-au semnat mai multe contracte cu companii petroliere internaționale și investițiile străine au crescut.

 

Baku – Oraşul Zeilor

 

Baku, capitala si cel mai mare oras din Azerbaijan, este situat in partea sudica a Peninsulei Apsheron (Abseron alte surse), pe malul vestic al Marii Caspice.

Numele Baku înseamnă "Orașul zeilor", ceea ce reflectă o oarecare realitate dacă ar fi să considerăm spusele Profetului Zoroastru (Zarathustra), al cărui tată se spune că a venit din Peninsula Apsheron, unde a petrecut 20 de ani trăind într-o peșteră luminată de o flacără supranaturală. Menționat pentru prima dată în secolul al V-lea, orașul Baku are cel puțin 2000 de ani de existență.


Capitala se constituie din trei părți: Vechiul Oraș (Ichari Shahar), Noul Oraș și orasul construit de fosta Uniune Sovietică.

Orașul fortificat Baku dezvăluie dovezi de civilizație zoroastriană, sasaniană, arabă, persană, shirvani, otomană și rusă, într-un mix și o continuitate culturală inedită. Din acest motiv această parte a orașului a fost integrată în Patrimoniul Universal UNESCO.
Cele mai multe dintre ziduri, consolidate după cucerirea rușilor din 1806, supraviețuiesc încă. Vechiul Oraș (Ichari Shahar) a păstrat o mare parte a zidurilor sale de apărare din secolul al XII-lea.
În interior se află străzile înguste, întortocheate, pitorești, un labirint de alei înguste (1,5 m lățime) special concepute pentru a contracara vânturile puternice venite din largul Mării Caspice.

Turnul Maiden Tower, recunoscut ca simbolul arhitectural dominant al orașului Baku (Giz Galasy) este construit peste structurile anterioare datând din secolele VII-VI i. Hr. Deși structura apare ca o fortareață, este accesibil pe latura de nord, unde există o scară abruptă de piatră, circulară, în interiorul zidurilor exterioare. Turnul, cu o înălțime de aproximativ opt etaje, se deschide pe acoperiș și oferă o vedere spectaculoasă a întregii capitale.

Palatul Shirvanshahs, datând din secolul XV este una din perlele arhitecturii Azerbaijanului.

Merită o vizită și Caravanserais (echivalentul hotelurilor din secolele trecute, unde caravanele de cămile se opreau de-a lungul vechilor rute comerciale).

Orasul modern se întinde până la Golful Baku. Printre localitățile aparținând orașului se află câteva insulele din golf și o insulă construită pe piloni, în Marea Caspică, la 100 km de Baku. Noul oraș, aflat în sudul localității, a fost construit după începerea exploatărilor masive de petrol, acum un secol și are o arhitectură beaux-arts interesantă.